Adopteer een kerstboom

Adopteer een kerstboom

Adopteer een kerstboom

Nemen we dit jaar een echte of een neppe? Een grote of een kleine? De meeste echte kerstbomen die we kopen belandden in januari op de brandstapel of in een versnipperaar, zonde! Dit jaar dus geen kerstboom kopen, maar er een huren of adopteer een kerstboom. Door een boom te huren of adopteren gaat de boom langer dan 1 seizoen mee. Hiermee doe je dus goed aan zowel je portemonnee als het milieu!

Kleine kans

Tegenwoordig worden veel er veel gezaagde kerstbomen verkocht. Zodra deze dan in de standaard staat gaat de boom snel dood, zeker wanneer deze niet voldoende water krijgt. Dit laatste wordt vaak vergeten. Verzorg je kerstboom, ook de boom zonder kluit, dus net zoals je thuis je planten water geeft. Een ander nadeel van een kerstboom zonder kluit is dat deze niet meer terug in de aarde kan worden gezet. Hiermee is de boom ongeschikt voor een verhuur of een adoptie. Doordat de kluit aan de boom blijft kan de boom opnieuw gepoot worden en kan deze het jaar daarna mooi hergebruikt worden. Een boom met kluit is dus een vereiste als je dit jaar eens een boom wil adopteren!

Kerstboom adopteren

Hou er wel rekening mee dat er een aanzienlijke kans bestaat dat de boom het niet overleefd. Hoe groter de boom, hoe lastiger dat het wordt om deze te herplanten. Maar proberen kan natuurlijk altijd.

Adopteren van een kerstboom is zoeken

Vandaag de dag huur of adopteer je een kerstboom net zo eenvoudig als dat je er een koopt. Het grote voordeel hiervan is dat je langer plezier hebt van diezelfde mooie kerstboom. Nadat de Drie Koningen hun intrede hebben gedaan breng je de boom terug naar de leverancier. Hij zorgt er dan voor dat jouw boom het hele jaar goed verzorgd wordt. Zodra december dan weer begint kun je je eigen boom weer ophalen zodat deze in december opnieuw kan stralen in je woonkamer.

Als je tuin ervoor geschikt is kun je na de kerst ook zelf voor je boom zorgen. Herplant de boom na de kerst in de volle grond of in een ruime pot en verzorg hem goed. Knip de boom af en toe bij. De afgeknipte takken zijn vaak erg decoratief te gebruiken in je eigen kerststukjes. Verder gedijen kerstbomen (afhankelijk van hun soort) goed in de volle zon of de halve schaduw. Leg nadat je de boom opnieuw geplant hebt een laag van 5 tot 8 centimeter naaldbomen houtsnippers aan rondom de boom. Let daarbij op dat de snippers niet tegen de stam van de boom liggen en voorzie de bodem elke twee jaar van een nieuwe laag. De naaldbomen houtsnippers zorgen ervoor dat het bodemleven goed gevoed wordt en dat het vocht beter in de grond blijft zitten.

Tot slot

Zoals je leest hoeft een kerstboom dus echt niet na een drietal weken in de huiskamer verbrand of versnipperd te worden. Ga op zoek naar een kerstboomleverancier waar je jouw boom na de kerst terug kan brengen om deze het volgende jaar weer op te halen of verzorg hem in je eigen tuin. Kies hierbij wel voor een kerstboom met kluit. Als je tuin ervoor geschikt is, is het nog leuker om de boom in je eigen tuin te onderhouden om deze de volgende kerst weer in je huiskamer te zien schitteren.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lees ook