Er gaat niets boven een kerstboom in huis om te zorgen voor een knusse en feestelijke sfeer tijdens de feestdagen. We denken meestal meer na over de plek waar we een kerstboom aanschaffen dan hoe we uiteindelijk weer van de kerstboom afkomen. Gelukkig hebben de meeste gemeentes hier wel over nagedacht, zo ook Utrecht. Lees verder om hier alles over te weten te komen.
Heb je nog geen kerstboom? Ga naar echte kerstboom kopen Utrecht
Kerstbomen inzamelen
Veel gemeentes kiezen ervoor om kerstbomen na de feestdagen op te halen of in te zamelen zodat ze niet op straat achter gelaten worden, of erger. In veel gemeentes is het een traditie om vreugdevuren te ontsteken met kerstbomen. Deze vuren zijn een doorn in het oog van veel gemeentes en daarnaast ook nog eens gevaarlijk. Dat is dan ook de reden dat veel gemeentes de kerstbomen inzamelen.
Verschillende inzamelvormen
In Gemeente Utrecht zijn er verschillende manieren waarop de kerstbomen na de kerst ingezameld worden. Je kunt de boom inleveren bij een inzamelpunt, of aan de straat zetten tijdens een inzameldag. Dat werkt als volgt:
Centrale inzamelpunten
Van 3 tot en met 28 januari 2022 is het mogelijk om zelf de boom naar een van de inzamelpunten in de stad te brengen. Er zijn rond de veertig inzamelpunten die te herkennen zijn aan een banner met de tekst ‘Kerstboominzamelpunt’. Tijdens de aangegeven periode worden de bomen regelmatig opgehaald. In totaal haalt de gemeente jaarlijks zo’n 50.000 kerstbomen op.
Rond de jaarwisseling zal de Gemeente Utrecht bekend maken waar de inzamelpunten dit jaar geplaatst zullen worden. Je kunt de locaties tegen die tijd vinden op de website; www.utrecht.nl/kerstboom.
Inzameldagen
De Gemeente Utrecht komt tussen 3 en 28 januari ook langs om kerstbomen op te halen aan huis. Ze worden apart van het gewone afval opgehaald zodat ze gerecycled kunnen worden. Per wijk zijn de ophaaldagen verschillend. Je vindt de juiste dag voor jouw wijk op www.mijnafvalwijzer.nl of de Afvalwijzer-app.
Let op!
Als uitzondering wordt in januari in verschillende wijken het groene, fruit-, en tuinafval (GFT) een keer niet opgehaald. Dit heeft te maken met het feit dat in die periode de kerstbomen opgehaald worden. In de Afvalwijzer-app en op de website kun je zien op welke dag in die periode het GFT niet bij jou wordt opgehaald.
Hoe werkt een kerstboom inleveren Utrecht?
Om te zorgen dat de gemeente de kerstbomen uiteindelijk goed kan verwerken is het noodzakelijk dat ze op de juiste manier aangeleverd worden. Dat betekent dat alle kerstversiering inclusief slingers en nepsneeuw verwijderd moeten zijn voordat je de boom inlevert. Ook het net waarin de meeste kerstbomen geleverd worden mogen niet met de boom mee weggegooid worden. Het netje van de kerstboom hoort bij het restafval of plastic afval.
Wat gebeurt er met de kerstbomen?
Nadat de Gemeente Utrecht de kerstbomen heeft opgehaald worden ze verwerkt tot compost en bodembedekker. Dit is tevens een van de belangrijkste redenen om de kerstbomen afzonderlijk op te halen, hierdoor kunnen ze gezamenlijk verwerkt worden.