Waarom een kerstboom met kerst?

waarom kerstboom

Het is een gewoonte om met kerst een kerstboom in huis te hebben. Waarom een kerstboom met kerst? Heeft dat een speciale betekenis? Of is het gewoon de gezelligheid die de boom met zich mee brengt en is het gewoon een gewoonte? Dat lees je in deze blog

Waarom een kerstboom met kerst?

Als je gaat zoeken naar de vraag waarom een kerstboom met kerst? Dan kom je ver terug in de tijd bij het antwoord op die vraag. Je gaat dan helemaal terug naar de tijd dat onze voorouders, de Germanen, in berenvellen achter hun kerstdiner aanrenden.

Rond de kortste dag van het jaar, die op 21 december is, vierden ze het midwinterfeest. Bij het midwinterfeest werd gevierd dat het kwaad werd verjaagd en het licht kwam.

De groene boom, de kerstboom van nu, die de Germanen in hun huis of tuin haalden stond symbool voor een nieuw seizoen.

Waarom wordt een kerstboom versierd?

Honderden jaren na het begin van de traditie van de Germanen werden er kaarsen toegevoegd aan de kerstboom. De kaarsen stonden symbool voor het licht, passend bij het nieuwe seizoen.

Nog later werden de kerstballen ook aan de kerstboom toegevoegd. De kerstballen stonden symbool voor de vruchtbaarheid.

Heeft de kerstboom iets met het geloof te maken?

Vroeger heeft de Katholieke kerk er alles aan geprobeerd te doen om de kerstboom uit de huizen te houden. Dit omdat zij vonden dat het niets met de geboorte van Jezus te maken had.

Dat is ze niet gelukt. En met de tijd is de kerstboom meer en meer een symbool geworden van de geboorte van Jezus. Veel kerken hebben er dan tegenwoordig ook een staan.

Waar komt de kerstman vandaan?

Als je de fabels moet geloven over de kerstman dan zou een cola fabrikant de bedenker zijn geweest van de kerstman. Maar dat is gelukkig niet waar. De in Amerika zeer populaire grote goedzak heeft zelfs een Nederlandse achtergrond. De kerstman is een combinatie van de Nederlandse Sinterklaas en de Britse Father Christmas.

Hij is met de Nederlandse en Britse migranten mee naar Amerika gekomen en grappig genoeg nu weer terug naar Europa. Zo is het cirkeltje weer rond. Best grappig he?

Hoe zag het eerste kerstfeest eruit?

Het eerste kerstfeest zag er heel anders uit. Waarom een boom met kerstmis vroeg niemand zich nog af. De eerste kerst ging over Jozef en Maria en de geboorte van Jezus, de zoon van God. Het speelde zich af in een stal waar Jezus geboren werd. Dit omdat er in de herberg geen plaats meer was.

Hier waren geen bomen, kaarsen of ballen aan te pas gekomen. Gewoon de viering van de geboorte van Jezus.

Conclusie.

Op de vraag waarom een kerstboom met kerst kunnen we het volgende zeggen. De kerstboom heeft in het allereerste begin niets met de geboorte van Jezus te maken.

 Maar gaandeweg de tijd is het toch meer symbool gaan staan voor de geboorte van Jezus, dat is ook te merken aan het aantal kerken dat de kerstboom versierd en wel in huis hebben staan.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lees ook