De kerstboom, met of zonder kluit?

kerstboom met of zonder kluit

De mooiste tijd van het jaar komt er weer aan. De een houdt ervan, de ander gruwelt ervan. Maar voor de echte kerst liefhebber is dit een jaarlijks groot feest. Het versieren van het huis, het intens genieten van de kaarsjes, gezelligheid en kerstfilms die je al honderd keer hebt gezien. Het blijft leuk. Maar het is allemaal niks waard als je geen echte kerstboom hebt. Er is niks zo lekkerder als de geur van verse dennen in je huis. Maar als je dan een kerstboom koopt, koop je dan met of zonder kluit?

Type kerstboom

Allereerst is het echt heel erg belangrijk dat je voor jezelf gaat bedenken welke kerstboom jij wilt. Wil je een boom die niet uitvalt dan moet je kiezen voor bijvoorbeeld een Nordman boom. Deze echte Noorse boom staat garant voor een goede kwaliteit en laat zeer weinig naalden los.

Daarbij moet je jezelf ook afvragen of je maar één seizoen gebruik wilt maken van jouw kerstboom of dat je er meerdere seizoenen gebruik van wilt maken.

Met kluit terug planten

Als je een kerstboom met kluit hebt gekocht dan kun je deze terug planten in bijvoorbeeld jouw tuin als de kerst voorbij is. Als je deze vervolgens goed verzorgd dan kun je er de volgende kerst weer gebruik van maken. Plus je kunt het hele jaar nog genieten van de boom.

Boom zonder kluit, eenmalig

Een boom zonder kluit is dus altijd eenmalig. Logisch want de boom kan niet meer terug in de aarde worden geplant. Het heeft immers geen kluit met wortels meer. Het voordeel is wel dat een boom op stam veel makkelijker in een kerstboom houder kan. Immers, een boom met kluit, daarvan moet de kluit wel passen. Dat is iets meer werk dan een boom zonder kluit.

Milieubewust of niet?

Gezien de situatie met het milieu begint er steeds meer weerstand tegen de kerstboom te komen. Onderzoek heeft aangetoond dat een kunstboom die minder belastend is en vervuilend dan een echte boom. Maar het nadeel is dat veel mensen een kunstboom niet mooi vinden of te duur.

Een goede kunstkerstboom is niet goedkoop. Maar realiseer je dan ook dat een echte boom ieder jaar, uiteindelijk duurder is dan een goede kunst kerstboom.

Koop geen boom in een net

Of je nu kiest voor een kerstboom met of zonder kluit, zorg ervoor dat je geen boom kiest wat al in een net staat bij de bomenverkoper. Want je loopt het risico dat als je thuiskomt, dat de boom helemaal niet zo mooi is. Je moet de boom zelf goed gezien hebben voordat je hem in een netje laat plaatsen.

Als je een boom koopt met kluit, dan is het ook belangrijk dat je de juiste voeding erbij koopt. Want een kluit heeft voldoende water nodig en voeding.

Overigens is het ook belangrijk om een boom zonder kluit goed nat te houden. Besproei hem regelmatig met water. Dit voorkomt uitdrogen van de boom en zo blijft de boom langer goed.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lees ook