Wanneer en waar worden de kerstbomen in Amsterdam opgehaald

We kijken allemaal reikhalzend uit naar de mooiste tijd van het jaar, kerst. En niets maak kerst zo bijzonder als een feestelijk ingericht huis met een echte kerstboom. Maar wat doe je na de feestdagen met die kerstboom? Op een bepaald moment wil je er ook weer vanaf. Gelukkig zijn er veel gemeentes die inzamelpunten hebben voor kerstbomen, of ze zelfs aan straat ophalen, zo ook de gemeente Amsterdam.

Waarom kerstbomen inzamelen in Amsterdam?

Jaarlijks worden in Amsterdam rond de 50.000 echte kerstbomen geplaatst en dus ook weer weggegooid. De gemeente had jaarlijks na de feestdagen te kampen met rondslingerende kerstbomen. Om dit en brandstichting met de bomen te voorkomen heeft de Gemeente Amsterdam dit initiatief in het leven geroepen.

Gescheiden inzamelen

Kerstbomen horen niet bij het restafval, maar ook niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (GFT). Bomen worden namelijk apart versnipperd zodat er compost of bodembedekking van gemaakt kan worden.

Wanneer inzamelen, gemeente Amsterdam

In Amsterdam worden dit jaar de kerstbomen ingezameld van 3 januari tot 31 januari op ruim 1.100 plekken in de stad. Als je eerder af wil van je kerstboom dan kun je hem voor 3 januari ook bij het grof vuil neerleggen. 

Inzamelen vanaf 3 januari

Rond het einde van het jaar zal Gemeente Amsterdam bekend maken waar alle inzamelpunten te vinden zullen zijn. Je kunt hiervoor naar de website van de gemeente Amsterdam gaan. Een inzamelpunt kun je herkennen aan een omheining met een banner erop. Plaats je kerstboom in de omheining zonder versiering zoals slingers, nepsneeuw of het kerstboomnet. Op die manier kunnen de kerstbomen direct verwerkt worden.

Inzamelen voor 3 januari

Mocht je boom de jaarwisseling niet halen en je wil er eerder vanaf, dan kun je de boom meegeven met het grofvuil bij jou in de wijk. In de Afvalwijzer van de gemeente vindt je wanneer ze bij jou in de buurt langs komen. Leg de boom op die datum aan de rand van de stoep, niet tussen de afvalcontainers. Hierdoor kunnen de ophalers er beter bij.

Grof vuil gemist

Als je het grofvuil hebt gemist, maar toch je kerstboom weg wil doen dan kun je die bij een van de Afvalpunten in Amsterdam inleveren. De afvalpunten zijn van maandag tot en met zaterdag van 8:00 uur tot 17:00 uur. Het Afvalpunt aan de Henk Sneevlietweg is ook open op zondag van 10:00 uur tot 16:00 uur. Er zijn in totaal zes afvalpunten in Amsterdam.

Duurzame verassing

De afgelopen jaren kreeg je bij het inleveren van je kerstboom op bepaalde plekken een duurzaam cadeautje. Wie zijn boom in Stadsdeel Zuid op het Stadionplein of Stadsdeel West op het Wachterliedplantsoen inleverde kreeg hiervoor een cadeau gemaakt van kerstbomen. Laten we hopen dat de gemeente dit jaar weer een paar mooie cadeaus beschikbaar stelt. 

Opgeruimd staat netjes

Geniet vol teugen van de kerstdagen, maar zorg dat je kerstboom daarna netjes opgeruimd wordt. En wil je liever geen afval produceren koop dan een kunstkerstboom of kerstboom met kluit zodat je nog vele jaren van dezelfde boom kunt genieten. 

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lees ook