Welke kerstboom kopen in Haarlem?

Kerstmis is een erg speciale tijd, en voor heel wat mensen uit Haarlem mag een kerstboom dan ook niet ontbreken. Maar welke type kerstboom is nu het beste? Is het beter om een kerstboom met kluit aan te kopen – of ga je nou toch beter voor een kerstboom zonder? In dit artikel zetten we alle voordelen en nadelen van deze discussie op een rijtje zodat jij de perfecte boom kan aankopen in Haarlem!

Een gezaagde kerstboom kopen in Haarlem

Wanneer je een kerstboom gaat kopen in Haarlem dan heb je vaak de keuze om een boom te kopen met kluit en een boom zonder wortels, ook wel gezaagd genoemd. Vooral door plaatsgebrek kiezen heel wat mensen voor een gezaagde kerstboom. Dan hoeven ze geen grote pot te plaatsen en de kerstboom is eveneens heel wat lichter door het ontbreken van een grote kluit.

Wanneer een kerstboom wortels heeft is het echter zo dat je kerstboom langer mee kan gaan wordt je vaak verteld. Hier zijn de meningen echter over verdeeld. De versheid, de plaats in de woonkamer en het geven van water bepalen vooral de houdbaarheid van de kerstboom. Wel is het voordeel dat je geen kerstboomstandaard nodig hebt voor een kerstboom met kluit.

Inmiddels is het zo een gezaagde kerstboom bijna net zo lang kan meegaan doordat je de stam van een kerstboom zonder wortels kan inkerven. De beste plaats om dit te doen is aan de onderkant van de stam, en dan een stukje van de schors te snijden aan de zijkant van de stam. Op deze plaats neemt de boom het meeste water op. Wanneer je een gezaagde kerstboom koopt heb je er op deze manier langer plezier van!

Een kerstboom met kluit kopen in Haarlem

Wanneer je een kerstboom koopt met kluit , dan kan je er zeker van zijn dat jouw kerstboom lang zal meegaan zonder inkervingen aan de stam. Een kerstboom met wortels vindt het namelijk makkelijker om water en voedingsstoffen op te nemen.

Toch is het zo dat een kerstboom met wortels heel wat zwaarder is dan een kerstboom zonder wortels. Je moet namelijk rekening houden met een zware, logge pot met aarde waar jouw kerstboom in rust. Je hoeft echter geen degelijke kerstboomstandaard aan te schaffen.

Daarbij neemt een kerstboom met wortels ook meer plaats in dan een kerstboom zonder wortels – weer vanwege de pot. Indien je op een klein appartementje woont is het dus soms beter om te kiezen voor een kerstboom zonder wortels.

Wanneer je begaan bent met het milieu en een grote mooie tuin hebt kan je een kerstboom met wortels ook herplanten in je tuin – of misschien zelfs in een bos in de regio. Hou er wel rekening mee dat de kans van slagen klein is. De kerstboom wordt vaak in een relatief kleine pot gerooid, en de boom heeft al enkele weken in een te warme omgeving gestaan. Hieronder geven we jou alvast enkele tips hoe de kans van slagen om een kerstboom met wortels te herplanten in Haarlem het grootste is.

Hoe een kerstboom herplanten in Haarlem

Een kerstboom herplanten is niet enkel goed voor de kerstboom – het is ook erg goed voor de natuur. Hieronder geven wij jou alvast enkele tips hoe je een kerstboom moet herplanten.

  1. Zorg ervoor dat je een goed en mooi stukje grond uitkiest. Een spar kan namelijk erg groot worden. Je wil er dus zeker van zijn dat de spar genoeg plek heeft om te groeien.
  2. Graaf een put met een spade. De put moet diep genoeg zijn voor de wortels en ongeveer een handbreedte van de stam.
  3. Zet de boom met wortels in de put.
  4. Neem nu een zak met potgrond en vul de put voor de helft met potgrond. Potgrond bevat heel wat voedingsstoffen. Op die manier kan de kerstboom meer en beter groeien.
  5. Bewater de boom met de potgrond. Twee liter zou meer dan genoeg moeten zijn, maar indien je een grote boom hebt geef je best meer.
  6. Vul nu de rest van de kuil met de grond die je op een hoopje hebt gegooid tijdens het graven.
  7. Vergeet de kerstboom niet regelmatig water te geven, en indien je de boom in je tuin plant is het en goed idee om af en toe meststoffen of voedingsstoffen te strooien.

Vind je het nog lastig om een keuze te maken tussen de soorten kerstbomen, maak dan gebruik van onze handige keuzehulp.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lees ook